<The> Impact of globalization on international taxation in the EU - Lénártová, Gizela
Súčasný stav a hlavné problémy zdaňovania v EÚ. Boj proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam – boj proti agresívnemu daňovému plánovaniu v EÚ. Projekt OECD s názvom "Boj proti narúšaniu základu dane a presunu ziskov" (Base Erosion and Profit Shifting, BEPS). Balík opatrení proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam ATAP (Anti Tax Avoidance Package). Smernica Rady 2016/1164 proti vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam (ATAD). Problém jednomyseľného schvaľovania európskej daňovej legislatívy a nepriechodnosť niektorých opatrení.