Čaro regionálnej dimenzie tabuľkových platov - Hudcovský, Martin, 1988-
Stanovenie výšky mzdy pre zamestnancov v súkromnom sektore prebieha v reálnom živote jednoducho. Odvodzuje sa zo schopnosti firmy (ako dopytovej strany) platiť určitú mzdu a ochote zamestnancov (ponukovej strany) za túto mzdu pracovať. Problémová je však situácia, kde absentuje trhový princíp pri stanovení mzdy, teda najmä v sektoroch, pre ktoré dosahovanie zisku nie je primárny cieľ. A tak, ako alternatívny prístup v oblastiach ako štátna správa, zdravotníctvo či školstvo existujú platobné tarify (ľudovo známe ako tabuľkové platy).