CRM ako nástroj inovatívneho manažmentu a jeho uplatňovanie v podnikoch na Slovensku - Čambalíková, Andrea, 1990-
Posúdenie uplatňovania metódy riadenia vzťahov so zákazníkmi v podnikoch na Slovensku. CRM ako jeden z inovatívnych prístupov v manažmente. Základné pojmy a princípy CRM, zhodnotenie výhod a nevýhod. Poznatky z aplikácie CRM v praxi podnikov. Analýza dosiahnutých výsledkov týkajúcich sa CRM.