Transfer technológií - klasifikácia a uplatniteľné stratégie ochrany výsledkov výskumu a vývoja - Noskovič, Jaroslav
Procesy spojené s lineárnym transferom technológií sú už v súčasnosti vo významnej miere zabezpečované v rámci spolupráce na lokálnej (VVI) a národnej úrovni, reprezentovanej najmä Centrom vedecko-technických informácií SR. Účelom tejto spolupráce je komplexné pokrytie všetkých súvisiacich procesov a nákladov. Aktuálne však absentuje systematický a koordinovaný prístup v oblasti súvisiacej s priamym transferom technológií. Dobudovanie a permanentný rozvoj dostupných podporných nástrojov tak patrí medzi najväčšie výzvy prislúchajúce k téme transferu technológií najbližších rokov. Vo vzťahu k uvedeným skutočnostiam je v posledných rokoch možné pozorovať pozitívnu zmenu v prístupe jednotlivých VVI k významu prenosu výsledkov výskumu a vývoja do praxe, na základe čoho sa vízia úspešnej realizácie transferu technológií javí ako dosiahnuteľný cieľ.