Kointegrácia exportov a importov tovarov a ich vplyv na makroekonomickú výkonnosť - Semančíková, Jozefína
V minulých desaťročiach sa zosilňujú tlaky na udržateľnosť vonkajšej rovnováhy, keďže v mnohých svetových ekonomikách existuje prítomnosť a prehlbovanie sa značných nerovnováh bežného účtu a obchodnej bilancie. Analýza kointegračného, a teda dlhodobého vzťahu medzi exportom a importom, ktorá predstavuje predpoklad krajín k udržateľnej vonkajšej rovnováhe, pričom výsledky potvrdzujú kointegračný vzťah medzi týmito premennými. Odhad determinantov exportu a importu vybraných európskych krajín.