Industrial Policy in Relation to Automobile Production after the Founding of Czechoslovakia: A Case of Support for an Emerging Sector - Krpec, Oldřich
Československá ekonomika bola príkladom historicky silnej špecializácie na produkciu a export spotrebného tovaru ľahkého priemyslu V období 20. rokov 20. storočia však zaviedla silno protekcionistické obchodné politiky podporujúce ťažký priemysel. Automobilový priemysel medzinárodnú konkurencieschopnosť nedosiahol a silno protekcionistické politiky boli nevyhnutnou podmienkou k jeho prežitiu. Za ochranárskymi bariérami bol však schopný rozvoja výrobných kapacít, nahradenia dovážaných komponentov domácej produkcie a dokonca aj určitej miery exportu na menej náročné európske trhy. Analýza konkrétnehoho prípadu budovania “strategického” priemyselného odvetvia a to v priamej kontradikcii k implikaciám ekonomickej teorie (komparativní výhoda).