Vplyv voľby orientácie DEA modelov na hodnotenie technickej efektívnosti slovenských komerčných bánk - Piklová, Zuzana
Na základe vykonaného empirického výskumu, posúdenie, či vstupne orientované, výstupne orientované a neorientované modely obalovej analýzy dát (DEA) sú kompatibilné v náhľade na technickú efektívnosť jednotlivých komerčných bánk so zameraním na slovenský bankový sektor. Výsledky výskumu ukazujú, že keď sa pre hodnotenie technickej efektívnosti komerčných bánk použijú DEA modely s rovnakou orientáciou, získa sa  veľmi podobné skóre technickej efektívnosti, naopak pri voľbe DEA modelov odlišných orientácií sa pohľad na skóre technickej efektívnosti výrazne zmení.