Current Issues of Global Economy - Staněk, Peter
Európska únia je na križovatke ďalšieho vývoja. Musí uskutočniť vnútorné reformy a zároveň reagovať na vonkajšie geopolitické zmeny. Kľúčovými faktormi budú: Priemysel 4.0, migračná kríza, virtualizácia finančného sektora a obranné stratégie. Ďalšie významné faktory zahŕňajú zmenu prírodných podmienok a udržateľnosť sociálneho modelu. Kumulácia vývoja, koncentrácia v čase a dynamika zmien vyžadujú nové prístupy a riešenia, ktoré musia vychádzať z komplexnosti, interdisciplinarity a vzájomných súvislostí.