Rivers as Hostages of Armed Conflicts in Eastern Europe: The Cases of Siverski Donets, Kalmius and Dniester Rivers - Raneta, Leonid, 1982-
Súčasný vývoj geopolitickej konfrontácie medzi jednotlivými subjektmi ohľadom ich sféry vplyvu viedol k vytvoreniu neuznaných štátov vo východnej Európe - oblasti konkurenčného boja medzi USA, Ruskom a EÚ. Rieky Dniester, Kalmius a Siversky Donets ako príklady delimitujúcich línií bojujúcich strán a analýza environmentálneho aspektu skutočnosti, že uvedené rieky sa prirodzene stali deliacimi hranicami konfliktov. Komparatívna analýza dvoch konfliktov vrátane už zmrazeného konfliktu medzi Moldavskom a Podnesterskou moldavskou republikou, ktorá preukázala neochotu uznať kolaps ZSSR. Krátkodobá vojna v Podnestersku sa odohrala medzi moldavskými vojenskými silami a ozbrojenými skupinami PMR a vyvrcholila v lete 1992 na rieke Dniester, kde sa dnes nachádzajú ruské mierové sily. Východoukrajinský konflikt, kde Ruskom podporovaná tzv. Donecká a Luhanská národná republika bojujú proti národným ozbrojeným silám ústredných ukrajinských orgánov, a kde sa rieky Donets a Kalmius stali delimitujúcou líniou dvoch bojujúcich strán po vyhlásení dočasného prímeria.