<The> Ukrainian Crisis and its Impact on European Energy debates - Bruyckere, Luka De
Rusko-ukrajinské plynárenské spory z rokov 2006, 2009 a 2013-2014 vyvolali intenzívnu diskusiu o energetickej budúcnosti Európskej únie. Zatiaľ čo EÚ obhajuje pokles závislosti od Ruska, dovoz ruského plynu sa v skutočnosti zvyšuje. Niekoľko plánovaných projektov potrubia je nastavených tak, aby túto závislosť udržali. Analýza niekoľko spôsobov zvýšenia energetickej nezávislosti. Väčšina týchto možností vyžaduje čas, investície a politickú vôľu a politický vývoj dokazuje, že EÚ presadzuje predovšetkým úsilie o obnoviteľné zdroje energie a zlepšovanie energetickej účinnosti. Snaží sa tak zosúladiť program energetickej bezpečnosti s politikou v oblasti klímy.