Objektivita ako bazálny predpoklad realizácie podnikateľskej analýzy - Levický, Michal
Na to, aby bola podnikateľská analýza vykonaná správne, mala by spĺňať určité zásady. Jednou zo základných zásad podnikateľskej analýzy, ale i analýzy všeobecne, je zásada objektívnosti. V praxi sa však mnohokrát stretávamie so situáciou, že výsledky analýzy sú viac či menej skreslené, a to z dôvodu, že v niektorej z častí vykonávaného rozboru bola otázka objektivity podcenená. Analýza je vykonávaná vždy s určitým cieľom. Obvykle má poskytnúť informácie, ktoré majú následne slúžiť ako vstup do rozhodovacieho procesu. Ak sa jedná o rozhodovanie strategického charakteru, podcenenie zásady objektívnosti môže mať za následok vznik nepriaznivých zmien v dlhodobom horizonte