Otázka ústavnosti hromadného zberu metadát o telefonickej komunikácii v USA - Futó, Gilbert
Po prijatí Zákona o zahraničnom spravodajskom sledovaní v roku 1978 sa vytvorila federálna štruktúra zameraná na zber informácií týkajúcich sa národnej bezpečnosti Spojených štátov. Zákon ustanovil procedúry a podmienky získavania spravodajských informácií a poveril novovytvorenú dvojicu špeciálnych súdov, aby rozhodovali o požiadavkách bezpečnostných agentúr pri získavaní týchto údajov. Tajnosť súdnych rozhodnutí zabránila verejnej kontrole počas nasledujúcich troch desaťročí. Po septembrových útokoch na Spojené štáty v roku 2001 bol pôvodný zákon novelizovaný do podoby, ktorá neskôr umožnila federálnej vláde hromadne získavať metadáta o telefonickej komunikácii osôb v Spojených štátoch. Po zverejnení týchto praktík v roku 2013 sa na federálnych súdoch začali súdne spory o ústavnosť hromadného zberu metadát.