Zdravie pôvodných obyvateľov Arktídy - vybrané problémy - Harakaľová, Dorota, 1989-
Kvalita zdravia pôvodných obyvateľov je vo všeobecnosti na nízkej úrovni. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti v odľahlých oblastiach je zložité a pôvodné komunity veľakrát uprednostnia tradičné spôsoby liečenia pred medicínskymi. Najvýraznejšími problémami pôvodných obyvateľov sú alkoholizmus a s ním spojená vysoká miera samovrážd a kontaminácia pôvodných zdrojov tradičnej potravy perzistentnými organickými látkami a ťažkými kovmi. Ochranou ľudského zdravia a životného prostredia v tejto oblasti sa zaoberá Štokholmský dohovor o perzistentných organických látkach.