Analýza hospodárskych politík na zníženie spotreby igelitových tašiek na Slovensku - Karelová, Klaudia
Európska únia v roku 2015 zaviedla smernicu na obmedzenie extrémne vysokej spotreby jednorazových plastových tašiek. Vláda SR reagovala schválením novely zákona, ktorá s účinnosťou od 1. januára 2019 zakazuje bezplatnú distribúciu plastových tašiek. Článok ponúka analýzu dvoch možností navrhovaného zákazu. Po zohľadnení výsledkov výskumu autorka článku preferuje 1. alternatívu, kde sú všetky firmy zaradené do mechanizmu, nakoľko poskytuje väčší prospech pre verejnosť ako 2. alternatíva novely.