Hodnoty Európanov: spoločné a rozdielne črty ako základ integrácie - Štefancová, Viera
Zmluva o EÚ obsahuje hodnotový základ, ktorý podstatným spôsobom určuje riešenie jej budúcej podoby, princípy tvorby jednotlivých politík a naznačuje plnenie aj jej ďalších cieľov. Na pozadí množstva vnútorných problémov v každej krajine sú vo viacerých otázkach badateľné rozdielne postoje. Vychádzajú z odlišného hodnotového nastavenia obyvateľov jednotlivých krajín a premietajú sa do miery, v akej politické reprezentácie podporujú spoločné záujmy na európskej pôde. Mnohé dezintegračné tendencie v dôležitých otázkach spoločného záujmu možno vysvetliť odlišným hodnotovým nastavením v diferencovanom sociokultúrnom prostredí. Jednou z diskutovaných otázok súčasnej Európy je aj spoločná migračná politika.