Teoretické východiská konsolidácie a formovania správy štátu v Habsburgskej monarchii od čias panovania Márie Terézie po vznik samostatnej ČSR - Beličková, Kornélia, 1966-
Opis zrodu razantných tereziánskych reforiem, ktorých cieľom bolo centralizovať moc a podriadiť formy spoločenského života jednotnej štátnej správe. Pokrokové myšlienky Márie Terézie, ktoré dali základ dnešnej podobe správy vecí verejných, by sa nemalo zabúdať, a tak ich v ucelenom obraze aj s inovatívnymi reformami jej syna cisára Jozefa II. až po reformy siahajúce ku vzniku samostatnej ČSR.