Fenomén moslimského prisťahovalectva - Liďák, Ján
Základným problémom v súčasnom demokratickom politickom systéme krajín Európy, je neustále problematizovaný fenomén prisťahovalectva a rôznych minorít, ktoré dnes žijú na teritóriu jej jednotlivých štátov. Ukazuje sa, že sa jedná prioritne o moslimské obyvateľstvo. Fenomén má vo svojej podstate charakter sociálnopolitický a je preto v záujme celej Európy nájsť relevantné východisko, ktoré by otvorilo pokojnú cestu pre riešenie tohto dlhodobého a problematického javu. Problematika moslimského prisťahovalectva a s tým spojená islamská kultúra so všetkými jej aspektmi – náboženskými, sociálnymi, ekonomickými i politickými priťahuje čoraz väčšiu pozornosť európskej odbornej, ale samozrejme aj laickej verejnosti. Je to spôsobené najmä intenzívnymi politicko-sociálnymi kontaktmi s moslimskými komunitami na teritóriu Európy, ale aj v dôsledku zaangažovanosti mnohých európskych krajín vo vojenských akciách na teritóriách, ktoré sú súčasťou islamskej civilizácie.