Strata hegemónie - Škvrnda, František
Nová Národná bezpečnostná stratégia USA zverejnená v decembri 2017. Stratégia v podmienkach straty výnimočného (hegemónneho) postavenia Washingtonu. Hrozby pre hranice a územie USA. Strach z Pekingu. Pokračovanie v pôsobení USA v regióne Blízkeho východu. Čína a Rusko v stratégii charakterizované ako štáty, ktoré predstavujú výzvy pre americkú moc.