Kalkulačný systém versus finančné účtovníctvo - Talnagiová, Viktória
Kalkulačný systém tvorí neoddeliteľnú súčasť nákladového controllingu i celého účtovného informačného systému priemyselných podnikov. Slúži pre manažment podniku ako dôležitý zdroj ekonomických a podnikových informácií pre efektívne riadenie podnikových entít. Nákladový controlling pri tvorbe kalkulačného systému využíva všetky informačné zdroje podniku vrátane výstupov z finančného účtovníctva, preto je nevyhnutné aby tieto dáta boli koncipované tak, aby poskytovali informácie využiteľné pre riadenie podniku ako celku. Dôležitosť tohto prepojenia sa prejavuje nie len v oblasti efektívneho a hospodárneho riadenia nákladov, ale najmä v oblasti pridanej hodnoty a zisku.