Operácie menovej politiky ECB a situácia na peňažnom trhu v roku 2017 - Kostelný, Roman
Situáciu na finančnom trhu v roku 2017 predznamenal zvýšený počet plánovaných politických udalostí vo viacerých krajinách eurozóny. Rozširujúce sa obavy trhu z materializácie rastúcej podpory populistických nesystémových strán opätovne zvýraznili význam politického rizika na dianie na finančnom trhu s možnými negatívnymi dôsledkami na ekonomiku príslušných európskych krajín. V sledovanom období sa všeobecne očakával divergentný vývoj menových politík dvoch kľúčových centrálnych bánk, a to Európskej centrálnej banky a Federálneho rezervného systému USA. V eurozóne žiadny z trhových indikátorov nenaznačoval prípadnú zmenu vo vývoji kľúčových úrokových sadzieb a ani v prípade neštandardných opatrení neboli výraznejšie očakávania týkajúce sa modifikácie parametrov programu nákupu aktív. Dôvodom bolo vopred známe nastavenie podmienok výkonu tohto programu na celý kalendárny rok 2017. Do popredia záujmu sa dostali prognózy naznačujúce zlepšenie vývoja inflácie v eurozóne, resp. ekonomického rastu, a otázka primeranosti uplatňovanej miery ako modačnej menovej politiky.