Sprievodné javy nedostatku pracovných síl v SR - Karšay, Alexander, 1983-
Aktuálna nerovnováha na trhu práce a pohľad na procesy, ktoré na jej pozadí prebiehajú. Podrobné údaje o správaní aktívnych osôb na trhu práce, ktoré hľadajú alebo už majú prácu. Na základe rastu dopytu po nových zamestnancoch a nepriaznivej demografie sa vytvára výrazný objem neobsadených pracovných miest, ktoré sa darí obsadzovať len s ťažkosťami. Firmy musia o pracovnú silu súťažiť, čo vyvoláva konkurenciu v platovej oblasti a akceleráciu priemernej mzdy. Zamestnávatelia sa snažia situáciu riešiť aj zvýšeným zamestnávaním kategórií obyvateľstva s historicky nižším sklonom k aktivite a cudzincov, ako aj formou skrátených úväzkov, no napriek viditeľnému pokroku pociťovaný nedostatok pracovnej sily pretrváva. Opatrenia vedúce k lepšej dostupnosti pracovnej sily by podporili rast domácej zamestnanosti, produkcie, životnej úrovne a kondíciu verejných financií.