Odhad úspory domácností pri splátkach úverov v dôsledku uvoľnenej menovej politiky - Beka, Ján
Domácnosti mohli výrazne ušetriť na úrokových platbách z úverov za posledných šesť rokov, keď klesali úrokové sadzby. V roku 2017 sa odhaduje úspora vo výške takmer 830 mil. €. Na druhej strane prišli na úrokoch z vkladov o približne 330 mil. €. Celkovo bol efekt poklesu úrokových sadzieb pre domácnosti na agregátnej úrovni pozitívny a prejavil sa najmä v úsporách. Otázny zostáva dopad do súkromnej spotreby, ktorý mohol byť skôr negatívny a ešte zvýraznený vyššími splátkami istiny úverov.