Súčasná migrácia do Európy a jej dôsledky - Ganoczy, Štefan
Migrácia a jej dejinný vývoj. Najrozsiahlejšia migrácia v období 2. svetovej vojny. Migrácia v druhej polovici 20. storočia. Rozsah a mnohovrstevnosť súdobej európskej migračnej krízy. Ekonomická povaha motivácie migrácie. Najväčšie zastúpenie mužov medzi migrantmi. Početnosť kriminálneho konania. Islamský terorizmus. Príčiny a súvislosti súčasného stavu. Nárast migračných tlakov na štáty na vonkajšej hranici EÚ.