Marketing behind ICO - Metke, Jozef
Pokračovanie príspevku z predchádzajúceho čísla. Vymedzenie pojmu ICO – Initial Coin Offering, teda predaj tokenov pri emitovaní novej kryptomeny, založenej na tzv. blockchain technológii Dôvody jeho záujmu. Marketingové praktiky potrebné na prilákanie nákupcov tokenov v ICO. Marketing pre ICO prebieha prevažne v kryptokomunitách pomocou diskusných fór a sociálnych sietí a koná sa globálne. Cieľom marketingových kampaní je získanie čím väčšieho počtu nákupcov z tzv. Crowdu – davu, ktorí svojim nákupom tokenov prispievajú na rozbeh nového startupového projektu využívajúceho blockchain a na ňom postavenú novovytvorenú kryptomenu. Pri samotnom ICO sa zbierajú (raisujú, z ang. raising) iné kryptomeny, prevažne Bitcoin a Ethereum. Väčšina ICO projektov je postavená práve na programovacom jazyku Solidity, ktorý bol vyvinutý tvorcom Etherea, ale nie je to vždy tak. Marketingové kampane prebiehajú skoro všetky v anglickom jazyku, ale využívajú sa sekundárne aj preklady do iných svetových jazykov. Základom marketingovej kampane je tzv. Whitepaper, ktorý podrobne opisuje pripravovaný projekt a celú štruktúru chystaného ICO. Taktiež významnú úlohu zohrávajú influenceri, teda vedúce kapacity v danom odbore, zväčša tvorcovia mien, diskutéri, uznávaní analytici atď.