O vybraných sociologicko-politologických otázkach skúmania vojenských prevratov v kontexte súčasnej teórie bezpečnosti - Škvrnda, František
Základné sociologicko-politologické východiská skúmania vojenských prevratov ako zvláštnej a protirečivej bezpečnostno-politickej oblasti. Interdisciplinárne chápanie pojmu vojenský prevrat. Pozícia a rola vojakov v politike a spoločnosti v interpretácii západnej politológie a sociológie a na pôsobenie vojakov v politike a ich zasahovanie do nej po druhej svetovej vojne. Klasifikácia vojenských prevratov a vojenské prevraty, ku ktorým došlo v štátoch Nato. Analýza vojenských prevratov v súčasnej západnej sociológii a politológii.