Hlavné riziká a trendy z pohľadu stability slovenského bankového sektora - Kalman, Jozef
Priaznivé ekonomické prostredie vplývalo na finančnú stabilitu slovenského finančného sektora skôr pozitívne. Takýto vývoj však so sebou nesie riziká, pokiaľ ide o jeho dlhodobú udržateľnosť. Z hľadiska externých vplyvov na finančnú stabilitu sa tak stále významnejšími stávajú riziká na finančných trhoch, a to predovšetkým riziko spojené s možným nadhodnotením aktív. V domácom prostredí je najvýznamnejším trendom a zároveň rizikom nadmerný rast úverov domácnostiam a s tým spojený výrazný rast zadlženosti domácností. Národná banka Slovenska reagovala na túto situácia sprísnením pravidiel poskytovania úverov domácnostiam. Rýchly rast úverov stál aj za zvýšením rizika likvidity.