Sustainable Economic Development Through Human Resource Management: Social Intelligence of Managers and Performance - Korauš, Antonín
Riadenie ľudských zdrojov (HRM) je stále považované za nepreskúmanú oblasť z pohľadu výkonnosti a preto z tejto témy vznikajú mnohé nezodpovedané otázky. Kľúčovým odkazom je manažér v oblasti riadenia ľudských zdrojov, ktorý je zodpovedný za koinštitucionalizáciu postupov riadenia ľudských zdrojov. Z tohto špecifického hľadiska sú manažérske postupy dôležitým predpokladom úspešného riadenia zamestnancov a najmä ich výkonnosť.