Účtovanie zásob rozpočtových a príspevkových organizácií a obcí - Šabíková, Ingrid
Rozpočtové organizácie a príspevkové organizácie účtujú zásoby v účtovej triede 1 – Zásoby [podľa opatrenia Ministerstva financií Slovenskej republiky z 8. augusta 2007 č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky]. U rozpočtových organizácií sú zásobami prevažne nakúpené zásoby – v podobe kancelárskych zásob, čistiacich prostriedkov a drobného hmotného majetku. Nakúpenými zásobami sú materiál a tovar, ktoré oceňujeme obstarávacou cenou. Tovary sú nakúpené zásoby za účelom ďalšieho odpredaja v nezmenenej podobe (t. j. účtovná jednotka tovar neprenajíma, nevykonáva na ňom technické zhodnotenie, nepoužíva ho). Pri zásobách môžu rozpočtové a príspevkové organizácie uplatniť dva spôsoby účtovania, a to spôsob A a spôsob B účtovania zásob. Spôsob B účtovania zásob (priamo do spotreby) nemôžu používať obce a vyššie územné celky, ktorým podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. vyplýva povinnosť overenia účtovnej závierky audítorom. Na vybraných účtovných prípadoch sú uvedené rozdiely pri účtovaní nakúpených zásob, a to z hľadiska štátnej rozpočtovej organizácie a obecnej rozpočtovej organizácie.