Conceptualization of Public Sphere and Public Interest - Ivanovič, David
Článok sa zaoberá problémom konceptualizácie verejnej sféry v kontexte dejín sociálno-politického myslenia. Analýza vzťahu medzi pojmom "verejná" sféra "a" verejný záujem" a z toho dôvodu sú použité dva základné prístupy. Prvý prístup reprezentuje nemecký filozof J. Habermas a jeho "koncovo orientovaná teória" verejnej sféry. Druhý prístup predstavuje americký filozof N. Fraser a ďalej "teória orientovaná na akt" vo verejnej sfére.