Decomposition Analysis of Greenhouse Gas Emissions in the European Union Based on Its Sectoral Structure - Drastichová, Magdaléna
Klimatická zmena je vážnou hrozbou pre udržateľný rozvoj. Dekompozičná analýza dát o emisiách skleníkových plynov v Európskej únii v období 2008 – 2014 bola realizovaná pomocou metódy Log-Mean Divisia Index. Za účelom odhalenia faktorov emisií skleníkových plynov od hrubej pridanej hodnoty v EÚ-28 boli zmeny emisií skleníkových plynov rozdelené do troch efektov. Negatívny efekt intenzity vykazoval najvyšší absolútny rozsah v celkovom období 2008 – 2014 i v dvoch čiastkových obdobiach 2008 – 2011 a 2011 – 2014. Kompozičný efekt tiež napomáhal redukovať emisie skleníkových plynov, avšak v menšej miere. Efekt rozsahu podporoval rast emisií skleníkových plynov okrem dvoch rokov, konkrétne 2009 a 2012, čo súviselo s účinkami ekonomickej krízy. Aktivity v oblasti dopravy a skladovania spolu s poľnohospodárstvom, lesným hospodárstvom a rybolovom by sa mali riešiť významnejšie vo vzťahu k emisiám skleníkových plynov.