Za rozširovaním Severoatlantickej aliancie sú geopolitické záujmy - Škvrnda, František
Vznik bezpečnostnej organizácie opierajúcej sa o silu USA známej pod skratkou NATO. Upevnenie pozícií Západu. Symbol rozdelenia sveta. Začiatky rozširovania NATO v r. 1952. Zmluva o priateľstve a spolupráci a vzájomnej pomoci podpísaná 14.5.1955 vo Varšave. Rozpad bipolarity a následný rozpad Varšavskej zmluvy. Víťaz studenej vojny - Sveroatlantický pakt. Akčný plán pre členstvo v NATO prijatý v apríli r. 1999 v USA.