Medzigeneračná sociálna mobilita na Slovensku - Džambazovič, Roman
Hlavné črty triednej medzigeneračnej mobility, ktorú začala generácia osôb narodených po roku 1951. Ide o vekovú kategóriu tvoriacu výberovú vzorku empirického výskumu Sociálna stratifikácia a sociálna mobilita na Slovensku, ktorý bol realizovaný v roku 2016. V centre pozornosti je pohyb medzi rôznymi triednymi pozíciami potomkov a ich rodičov, pretože sociálne triedy sú vnímané ako jeden z najsilnejších indikátorov sociálno-ekonomickej pozície, ktorý umožňuje zachytiť dynamiku a utváranie systému sociálnej stratifikácie.