Environmentálne aspekty udržateľného cestovného ruchu - Plesník, Pavol
Podľa údajov UNWTO motívom väčšiny príjazdov v roku 2016 bola rekreácia, ktorá sa takmer výlučne viaže na prírodné prostredie. Je preto veľmi dôležité udržať prírodné prostredie, ktoré tvorí kľúčovú časť produktu v cestovnom ruchu, v pôvodnom stave. Mnohí autori riešia prípadové štúdie konkrétnych negatívnych vplyvov cestovného ruchu v konkrétnych destináciách cestovného ruchu. Pre zabránenie negatívnych vplyvov cestovného ruchu na prostredie je nevyhnutné zaoberať sa problematikou tzv. zeleného turizmu. Najvýznamnejšie vplyvy cestovného ruchu na ekosystém. Návrhy opatrení na elimináciu nepriaznivého vplyvu cestovného ruchu na environmentálne prostredie.