Okolnosti vedúce k prijatiu FISA v Spojených štátoch amerických - Futó, Gilbert
Zákon o zahraničnom spravodajskom sledovaní (Foreign Intelligence Surveillance Act - FISA) prijatý v roku 1978 je jedným z najdôležitejších legislatívnych aktov týkajúcich sa získavania spravodajských informácií. Zabezpečuje ochranu osôb, ich domovov, písomností a majetku pred neoddôvodnenými prehliadkami a zhabaním. Ochrana Dodatku pokrýva aj vytváranie záznamov hovoreného slova. Najvýznamnejšími udalosťami boli prípad Keith a správa Churchovho výboru, ktorý vyšetroval výzvedné aktivity USA.