Lidový nacionalizmus a čínská zahraniční politika - Myšička, Stanislav
Vplyv nacionalistických nálad čínskej verejnosti na čínsku zahraničnú politiku. Analýza prejavov ľudového nacionalizmu v rokoch 1999-2012. Tri dôvody obmedzeného vplyvu ľudového nacionalizmu na čínsku zahraničnú politiku. 1. V rámci vysoko centralizovaného politického systému ovládaného komunistickou stranou sú spontánne akcie čínskej verejnosti kontrolované a verejné prejavy sú povolené iba vtedy, ak ich je možné využiť pre diplomatický tlak Číny na ostatné štáty. 2. Nacionalizmus nie je jediným zdrojom legitimity čínskeho režimu, je nutné počítať s jeho ekonomickou modernizáciou, čo vyžaduje bezproblémové vzťahy s USA, ako aj s inými významnými svetovými ekonomikami. 3. Nacionalistické nálady medzi čínskou verejnosťou sú rozšírené v menšej miere, než ich naznačujú mnohé štúdie nacionalizmu v súčasnej Číne.