<The> Fourth Generation: From Anti-Establishment to Anti-System Parties in Slovakia - Gyárfášová, Oľga
Systémy založené na politických stranách v mnohých demokraciách sú nestabilné v dôsledku nástupu a volebných úspechov nových alternatívnych politických strán. Tento jav je mimoriadne dynamický a na základe prípadovej štúdie zo Slovenska možno argumentovať, že v porovnaní s ich predchodcami politickí nováčikovia môžu mať radikálnejší, dokonca anti-systémový charakter. Príspevok približuje teórie nových politických strán a koncepčné definície anti-systémových strán vo všeobecnosti, zatiaľ čo empirická časť sa zameriava na vývoj, charakteristiku a profily dvoch politických strán na Slovensku, a to na Ľudí a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a extrémne pravicovú ľudovú strana - Naše Slovensko (ĽSNS).