Islamizmus verzus demokratizácia v štátoch postsovietskej strednej Ázie - Čech, Ľubomír, 1955-
Rozpad Sovietskeho zväzu v roku 1991 a samostatný vývoj republík strednej Ázie. Dlhoročná tradícia islamu v strednej Ázii. Staré spory v novom kontexte. Stredoázijské kontroverzie - realita fungovania islamských politických strán. Vznik tzv. nového islamského nacionalizmu. Spontánne islamské hnutie nižších vrstiev spoločnosti. Podpora občianskych aktivít, ktoré prispievajú k harmonizácii islamských hodnôt.