Priamy transfer technológií v podmienkach slovenských vedeckovýskumných inštitúcií - Pospíšilová, Marie
Transfer technológií je komplexný proces prenosu poznatkov a technológií z verejných alebo štátnych vedeckovýskumných inštitúcií do hospodárskej a spoločenskej praxe pozostávajúci z viacerých fáz. Z hľadiska ich následnosti možno rozlíšiť lineárny transfer technológií a priamy transfer technológií. Lineárny typ predstavuje prenos už dosiahnutých technológií (výsledkov výskumu a vývoja) do praxe, pozostávajúci štandardne z troch hlavných fáz: identifikácia a posúdenie výsledku výskumu, ochrana tohto výsledku a jeho následná komercializácia. Priamy transfer technológií je charakterizovaný vytvorením technológie na základe dopytu vzneseného subjektom z praxe, bez ďalšieho alebo sprievodného šírenia technológie zo strany vedeckovýskumnej inštitúcie. Ako priamy transfer sú klasifikované procesy, napríklad ako zákazkový a spoločný výskum, poskytovanie odborných konzultácií či vysielanie zamestnancov vedeckovýskumných inštitúcií do podnikateľských subjektov.