Chudoba a sociálna exklúzia v podmienkach regiónov Slovenska - Neubauerová, Erika, 1968-
Chudoba a sociálne vylúčenie predstavujú jeden z najvážnejších problémov súčasnosti. Odhliadnuc od priameho vplyvu na rozpočtové zdroje či tlaku na vládne výdavkové programy, má tento fenomén súčasnosti dopad aj na ďalšie subjekty v ekonomike (domácnosti, firmy, neziskový sektor), resp. na efektívnosť vzťahov medzi nimi. Aj to je jeden z dôvodov, prečo má boj s chudobou a sociálnym vylúčením svoje miesto vo verejnej politike všetkých členských štátov Európskej únie. Stratégia známa ako Európa 2020 bola vypracovaná na základe analýz predchádzajúceho vývoja, identifi kovania problémov a nových potrieb, ktoré má EÚ za úlohu riešiť v súčasnosti a v najbližšom období. Jedným z jej hlavných cieľov (popri znižovaní miery nezamestnanosti, podpore investícií do výskumu a vývoja, zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov energie a pod.) je redukovanie počtu Európanov žijúcich v riziku chudoby a sociálneho vylúčenia o minimálne 20 miliónov.