Svet na ceste k multipolárnej moci - Škvrnda, František
K trendom vývoja medzinárodných vzťahov v tomto storočí patrí vytváranie multipolárneho usporiadania moci. Pôsobí v nich veľa aktérov a ovplyvňuje ich mnoho faktorov, takže nemajú priamočiary ani symetrický charakter, presadzujú sa protirečivo, čo komplikuje ich interpretáciu. Autor sa zameriava na tú interpretáciu, ktorá v nich vidí predovšetkým úpadok dominancie USA a Západu.