Špecifické prípady účtovníctva a financovania obce - Šabíková, Ingrid
Obce a vyššie územné celky majú povinnosť zosúladiť hospodárenie podľa zákona č. 583/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Právna úprava finančného hospodárenia obcí v SR je upravená zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a zákonom č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. Účtovníctvo územnej samosprávy je právne upravené zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v z. n. p. a opatrením č. MF/16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. Špecifiká účtovej osnovy pre rozpočtové organizácie , príspevkové organizácie , štátne fondy, obce a vyššie územné celky, v ktorej sú zohľadnené spôsoby financovania subjektov štátnej správy a samosprávy – rozpočtové pravidlá verejnej správy a rozpočtové pravidlá územnej samosprávy.