Krátkodobá úroková sadzba ESTER - Kosáková, Miroslava
Celosvetová benchmarková reforma,zásadne ovplyvnila vývoj svetových referenčných úrokových sadzieb. Na jednej strane sa zistila nevhodnosť aktuálneho fungovania sadzieb IBOR – interbank offered rates, ktorej dôsledkom bude vo väčšine prípadov pravdepodobne ich zánik, na druhej strane táto situácia podnietila rozvoj nových, požiadavky spĺňajúcich a spoľahlivých referenčných úrokových sadzieb. V eurozóne vrcholí príprava novej úrokovej sadzby ESTER – Euro Short-Term Rate, ktorá môže byť hlavným európskym míľnikom v rámci systému svetových úrokových benchmarkov.