Neospravedlnená absencia a jej dôsledky - Michalská, Lenka
Absencia zamestnanca v pravom zmysle slova znamená jeho neprítomnosť na pracovisku. Neprítomnosť zamestnanca môže byť zo strany zamestnávateľa ospravedlnená alebo neospravedlnená. Zákonník práce vymedzuje, kedy ide o ospravedlnenú a kedy o neospravedlnenú neprítomnosť zamestnanca v práci. Neospravedlnená absencia v práci je považovaná za porušenie pracovnej disciplíny. V dôsledku neospravedlnenej absencie v práci môže byť zamestnancovi krátená dovolenka, zamestnávateľ s ním môže skončiť pracovný pomer a v odôvodnených prípadoch môže od zamestnanca vymáhať i náhradu škody. Vplyv neospravedlnenej absencie na sociálne a zdravotné poistenie.