Obnoviteľné zdroje energie na Islande a ich vplyv na ekonomický rozvoj v krajine - Hovorková, Katarína, 1992-
Island patril po vyhlásení nezávislosti v polovici 20. storočia k jedným z najchudobnejších štátov Európy. Transformácia ekonomiky a objavenie vlastných zdrojov energie na ostrove však prinieslo krajine okamžitý hospodársky rast a v súčasnosti, naopak, patrí k najrozvinutejším štátom Európy a je lídrom v spotrebe energie z obnoviteľných zdrojov. Analýza obnoviteľných zdrojov energie na Islande, najmä však zdrojov geotermálnej energie a ich vplyv na ekonomický rozvoj v krajine.