Politické dôsledky suezskej vojny pre Blízky východ - Sorby, Karol R.
Izraelský útok na Egypt sa začal v pondelok 29. októbra 1956. Krátku dobu nebolo isté či ide o skutočnú inváziu, alebo iba o ďalší odvetný nájazd do väčšej hĺbky nepriateľského územia. Zakrátko sa však ukázalo, že to nie je pohraničná zrážka, lebo v priebehu niekoľkých hodín postupujúce izraelské jednotky prenikli 60 km do hĺbky egyptského územia. Za tejto situácie sa USA rozhodli incident okamžite predložiť BR OSN s cieľom dosiahnuť ukončenie bojov. Išlo o krok, ktorý vyplýval tak zo znenia Trojstrannej deklarácie, ako aj z Charty OSN.