Účtovníctvo v kontexte globálneho ekonomického vývoja - Meluchová, Jitka, 1965-
Účtovníctvo v poslednom desaťročí zažíva významné zmeny najmä v oblasti automatizácie, robotizácie a unifikácie jednotlivých činností a nastavenia procesov. Nastupujú špecializované centrá zdieľaných služieb, ktoré zabezpečujú komplexné pokrytie ekonomických činností vrátane účtovníctva bez ohľadu na lokalitu, jazyk či predmet činnosti. Umožňujú znižovanie nákladov, efektívnejšie využitie aktív, štandardizáciu procesov, flexibilitu pri implementovaní zmien. Súčasným trendom je kompletné online účtovníctvo, ktoré poskytuje časovo neobmedzený prístup a zdieľanie dát užívateľom účtovného systému.