Porovnanie výkonu kontroly Najvyššieho kontrolného úradu v Slovenskej republike a Českej republike - Hudáková Stašová, Lenka
Hodnotenie kontroly vykonávanej najvyššími kontrolnými úradmi. Dôležitým predpokladom dobrého fungovania moderného demokratického štátu je kontrola jeho hospodárenia nezávislým orgánom. Každý štát, ktorý chce efektívne fungovať, potrebuje príslušnú kontrolnú inštitúciu, nezávislú od výkonnej moci, na ochranu verejných financií. V demokratickom svete sú takéto inštitúcie štandardom. Vo všetkých hodnotených krajinách túto úlohu zastávajú obdobné kontrolné inštitúcie - najvyššie kontrolné úrady.