Beyond Gas Beyond 2020: New Vision on Energy Security for the Visegrad Four in 2020–2030 - Törőcsik, Ágnes
Výsledky výskumu projektu Beyond Gas beyond 2020, ktorý sa uskutočnil od júna 2018 do októbra 2018 v krajinách V4. Hypotéza výskumu spočívala v tom, že závislosť na importovanom plyne stratila svoj význam v oblasti regionálnej energetickej bezpečnosti budovaním poľského terminálu LNG, slovensko-maďarského plynovodu a niekoľkých ďalších regionálnych projektov potrubia. Výskum sa zameral na to, či rastúci podiel výroby energie z obnoviteľných zdrojov z domácich zdrojov by mohol ešte viac posilniť regionálnu pozíciu v oblasti energetickej bezpečnosti a pokúsil sa identifikovať nové determinanty pozície v oblasti energetickej bezpečnosti V4.