Optimising an Insurer's Own Retention in the Case of Excess of Loss Reinsurance - Horáková, Galina
Neproporcionálne zaistenie je charakteristické rozdelením zodpovednosti medzi cedenta a zaisťovateľa založenom na výške vzniknutej škody. Dôležitou hodnotou pri cedovaní poistného rizika je vlastný vrub poisťovne. Cieľom príspevku je poukázať na možnosť stanovenia optimálneho vlastného vrubu matematickou cestou a to nielen pre jedno portfólio poistných zmlúv, ale aj pre n nezávislých subportfólií.