Vplyv tichých rezerv na finančnú situáciu a výnosnosť podnikateľskej účtovnej jednotky - Blahušiaková, Miriama, 1980-
Majetok a záväzky účtovnej jednotky sa oceňujú v súlade so zákonom o účtovníctve, pričom od ich ocenenia sa odvíja aj ocenenie vlastného imania, ktoré predstavuje rozdiel majetku a záväzkov. V prípade, že hodnota vlastného imania vykázaného v súvahe je nižšia, než je jeho skutočná hodnota, dochádza v účtovnej jednotke k vzniku tichých rezerv. Tiché rezervy patria k významným nástrojom finančného riadenia, prostredníctvom ktorého môže účtovná jednotka vplývať na finančnú situáciu a výnosnosť prezentovanú v účtovnej závierke a ovplyvňovať tak v konečnom dôsledku ekonomické rozhodnutia externých používateľov. Definícia a členenie tichých rezerv, riadenie ich vzniku, udržiavania a zániku a dôsledkov efektívneho riadenia tichých rezerv na výslednú finančnú situáciu a výnosnosť účtovnej jednotky.